DOMOV
TRENING
POŠKODBE
HRANA
OPREMA
TEKAŠKE SKUPINE
TEKAŠKE DELAVNICE
NEGA HRBTENICE
TEKAŠKI DNEVI
TEKAŠKA POPOTOVANJA
TEKAŠKI TABORI
TEKAŠKI MARATONI
RAZMISLEKI, ...
ZA PODJETJA
KOLEDAR 2020
TEKAŠKA OBVESTILA
KONTAKT
Tekaško popotovanje iz Ljubljane na Bled, 3.9.2017

Komu je ta tek namenjen?

Na tekaško popotovanje iz Ljubljane na Bled so toplo dobrodošli vsi, ki želijo uživati na poti in se jim pri tem ne mudi. Torej tu ne gre za tekmovanje, ampak za potovanje. Tudi ne gre za premagovanje samega sebe, ampak za spoznavanje, kaj smo sposobni narediti, če se tega lotimo na prijazen način. Tek pogosto prekinemo z odseki hoje. Nekako na 4 do 8 minut teka naredimo 1 do 2 minuti hoje. Na ta način ohranjamo svežino našega teka in tudi skupina lažje ostaja enotna.

Poglej filmček:

Kako hitro potujemo?

Tempo teka, ko tečemo in ne hodimo, je po ravnini nekje med 5:45 in 6:15 na kilometer. Vendar, ker skoraj vsak kilometer vmes tudi hodimo, je čas potovanja na kilometer okoli 7 min/km. Na kratko, za minuto do pet minut, se ustavimo tudi na okrepčevalnicah.

Torej, če naprimer samostojno pretečeš 10 kilometrov v času pod 1:05, te naj ne skrbi hitrost. Če je tvoj tempo teka na 10 km počasnejši, je vseeno možno, da tečeš zraven. Vendar v tem primeru zate ne bo primerno, da se lotiš cele razdalje. Iz Ljubljene na Bled lahko v tem primeru prideš tako, da kombiniraš vmesne odseke vožnje s kombijem ali kolesom.


Kaj pa okrepčevalnice?

Na približno vsakih 5 km imamo okrepčevalnico, ki jo postavimo iz kombija. Na njej imamo pijačo (vodo in sladek napitek) in jedačo (sladko in slano). Dobro je poskrbljeno tudi za vegane. Da ne uničimo preveč plastičnih kozarcev, naj vsak s seboj na zborno mesto prinese flaško, npr. 0,5 l, ki jo dobro označi (s kašno nalepko, napisom, barvo), da jo bo hitro našel med drugimo flaškami. V njo si bomo točili pijačo.


Do kam tečeš?

Vsak teče toliko, kot čuti da mu ustreza. Če zaradi težav začutiš, da je dovolj, potem je dovolj. V tem primeru se vsedeš v spremljevalno vozilo ali pa te pridejo iskati tvoji.


Pot

Ljubljana, Tivoli - Šentvid - Vižmarje - Medno - Vikrče - Spodnje in Zgornje Pirniče - Verje - Medvode - Zbilje - Podreča - Mavčiče - Praše - Jama - Breg ob Savi - Drulovka - Kranj (Savska c., Center, Koroška c., Zlato Polje) - Struževo - Okroglo - Naklo - Bistrica - Podbrezje - Gobovce - Podnart - Prezrenje - Spodnja, Srednja in Zgornja Dobrava - Kamna Gorica - Zgornja Lipnica - Lancovo - lesen most čez Savo - Bodešče - Ribno - Selo pri Bledu - Bled (Mlinska cesta)


Okrepčevlanice

Vikrče pri lesenem mostu: 10,3 km

Zbilje pri centru za starejše: 15,8 km

Mavčiče: 19,8 km

Breg ob Savi, pri cerkvici Sv. Marija: 23,7 km

Kranj, Slovenski trg: 28,3 km

Okroglo: 32,1 km

Podbrezje: 38,1 km

Podnart: 41,5 km

Zgornja Dobrava: 46,3 km

Kamna Gorica: 49 km

Lancovo: 51,3 km

Lesen most čez Savo: 55,2 km

Ribno: 57,5 km

Bled: 60 km

*Razdalje so izmerjene preko Google maps zemljevida


Kje in kdaj začnemo?

Zberemo se na parkirišču Tivoli v Ljubljani ob 9. uri dopoldan (Smo prestavili iz 7. ure zjutraj). Zraven parkirišča za turistični avtobuse. Lahko se pa nam pridružiš tudi nekje na poti. Najbolje pri kateri oz zgoraj naštetih okrepčevalnic.


Kje končamo?

Tekaško popotovanje zaključimo pri Blejskem jezeru, kjer nas Mlinska cesta pripelje do jezera. Temu področju se reče Mlino. Zaključiš pa lahko seveda že prej.


Kaj počnemo v cilju?

V cilju z neprecenljivim užitkom zaplavamo v jezeru. Zelo se prileže tudi nežna masaža (15 eur za pol ure). V cilju si privoščimo tudi nekoliko bolj obilno okrepčevalnico.

Bolje je biti nenormalen in se imeti lepo kot biti normalen in se imeti slabo.

Urban Praprotnik,
prof. šp. vzg.